Parkeerservice Veenendaal

Wolweg 197
3901 TE Veenendaal
0318 - 54 36 77
parkeerserviceveenendaal@p1.nl

Route

Openingstijden

Reguliere openingstijden:  
ma - vrij: 10.00 - 14.00 uur, alléén op afspraak. Klik hier om online een afspraak te maken.
 

Digitaal Loket

Regel hier direct uw parkeerzaken.

Naar digitaal loket

Kom op afspraak langs bij parkeerservicebureau Veenendaal

Wilt u graag langskomen bij parkeerservicebureau Veenendaal? Dan verzoeken wij u om uw bezoek digitaal in te plannen. Klik hier om online een afspraak te maken of bel naar 0318 - 54 36 77. (Het is niet mogelijk om vrij binnen te lopen.) 

Om uw bezoek zo veilig mogelijk te maken hebben wij enkele maatregelen genomen i.v.m. het coronavirus om verdere verspreiding van het virus te voorkomen. Enkele maatregelen die wij hebben genomen zijn:  

 • Er mag maximaal 1 persoon tegelijkertijd aanwezig zijn in de ruimte van Parkeerservicebureau Veenendaal;
 • Aanduidingen aangebracht in de ruimte van Parkeerservicebureau Veenendaal om te verzoeken om anderhalve meter afstand te behouden t.o.v. het personeel en/of andere klanten;
 • Bij betreden en verlaten van de ruimte van Parkeerservicebureau Veenendaal wordt u verzocht om uw handen te desinfecteren.

Digitaal uw zaken regelen

Wist u dat u veel zaken digitaal kan regelen bij ons digitaal parkeerloket? Zo bent u snel geholpen en hoeft u niet zelf naar het Parkeerservicebureau te komen.
Hier kunt u eenvoudig:
•    Uw gegevens wijzigen;
•    Een kentekenwijziging doorvoeren; 
•    De status van uw aanvraag volgen;
•    Uw aflopende parkeerproducten verlengen.

Klik hier om naar het digitaal parkeerloket te gaan.

Eerste bewonersvergunning niet langer gratis   

De gemeenteraad heeft unaniem besloten dat vanaf 2020 de 1e bewonersvergunning niet langer gratis is. Zie 'vergunningen' voor het tarief.

Het aanvragen van een parkeerproduct gaat heel gemakkelijk via onze webshop: https://veenendaal.parkeer.nl/webshop

Verordeningen en besluiten

Uitvoeringsbesluit uitgifte vergunningen gemeente Veenendaal
Aanwijzingsbesluit parkeren Veenendaal
Verordening parkeerbelastingen Veenendaal
3e wijziging Verordening parkeerbelastingen Veenendaal
Regels omtrent parkeren Parkeerverordening Veenendaal

Laat uw bezoek parkeren via de BezoekersApp

Krijgt u bezoek en woont u in een betaald parkeren zone? Laat uw bezoek dan via de BezoekersApp in slechts drie stappen eenvoudig tegen een lager tarief parkeren. U kunt hier de handleiding downloaden.

Parkeerservice Veenendaal

Parkeerservice Veenendaal verzorgt voor de Gemeente Veenendaal de uitgifte van parkeervergunningen en abonnementen en is daarnaast belast met het beheer van  parkeerterrein Theater - Duivenweide en parkeergarages Gemeentehuis, Tricotage en Arie van Hensbergen. Vanaf 1 oktober 1997 geldt in het centrum van Veenendaal 'betaald parkeren'. Hiermee wil de gemeente bevorderen dat het koopcentrum voor de bezoeker goed bereikbaar blijft. Door voor het gebruik van een parkeerplaats geld te vragen, wordt het voor langparkeerders minder aantrekkelijk om de auto in het centrum te parkeren. Dit levert ruimte op voor bezoekers die voor korte tijd in het centrum terecht willen. Om bovendien de aantrekkelijkheid van het winkelcentrum te bewaken, heeft de gemeente ervoor gekozen om de tarieven in de parkeergarages en op parkeerterrein Theater lager te houden dan de tarieven op straat.  

Ga naar de website van de gemeente Veenendaal

Laat uw bezoek parkeren via de BezoekersApp

Krijgt u bezoek en woont u in een betaald parkeren zone? Laat uw bezoek dan via de BezoekersApp in slechts drie stappen eenvoudig tegen een lager tarief parkeren. U kunt hier de handleiding downloaden.

Hier vindt u meer informatie over de tarieven en tijden betaald parkeren die van toepassing zijn op het parkeren in de parkeergarages Tricotage, Arie van Hensbergen en het Gemeentehuis. Wilt u meer informatie over de tarieven van parkeervergunningen? Dit staat onder het kopje 'Vergunningen'.
 

Tarieven parkeergarages

Op de terreinen met een slagboominstallatie en in de parkeergarages Tricotage, Arie van Hensbergen en het Gemeentehuis betaalt u achteraf en gelden de volgende tarieven:

 • Maandag t/m zondag €2,14 per uur. Het maximale dagtarief is van zondag t/m vrijdag €6,- en op zaterdag €7,50.
 • Abonnement is €1.098,50 per jaar en €109,85 per maand;
  Werknemersabonnement is €231,60 per jaar en €23,15 per maand;
  Flexibel werknemersabonnement Flex. 2 (2 dagen per week) is €89,10 per jaar en €8,90 per maand;
  Flexibel werknemersabonnement Flex. 3 (3 dagen per week) is €114,40 per jaar en €11,45 per maand.

In de parkeergarages Tricotage, Arie van Hensbergen en het Gemeenthuis geldt betaald parkeren gedurende de hele week. Kijk voor de openingstijden bij de parkeergarages. 

Betaald parkeren op straat binnen het centrumring (zone A)

Betaald parkeren geldt alleen binnen de centrumring (zone A) en op het parkeerterrein naast een horecagelegenheid aan De Sterke Arm. Op het parkeerterrein voor het appartementencomplex Rozenburg, Schrijverspark 1-61d, geldt geen betaald parkeren. Hier mogen alleen vergunninghouders parkeren.

Op de parkeerplaatsen langs de openbare wegen met parkeerautomaten/meters binnen het centrumring (zone A) is betaald parkeren van toepassing op:
 
 • Maandag t/m zaterdag van 09:00 tot 20:00 uur;
 • Vrijdagavonden en andere koopavonden van 20:00 tot 22:00 uur.

Het parkeertarief is €2,58 per uur. Hierbij geldt een minimale inworp van €0,20. Betaald parkeren kan op twee manieren, namelijk vooraf bij de parkeerautomaten/meters of achteraf via mobiel parkeren/stadsparkeren. Mobiel parkeren is mogelijk via alle in Nederland beschikbare providers. Neem contact op met uw provider voor als u vragen heeft over mobiel parkeren.
 

Parkeerterrein Theater / Duivenweide (zone A1)

Op parkeerterrein Duivenweide moet vooraf worden betaald bij de parkeerautomaten of achteraf via een parkeer app. Mobiel parkeren is ingevoerd voor alle in Nederland beschikbare providers. Betaald parkeren is op dit terrein van toepassing op:

 • Maandag t/m zaterdag van 09:00 tot 20:00 uur;
 • Vrijdagavonden en andere koopavonden van 20:00 tot 22:00 uur.


U betaalt hier €2,14 per uur. Betaling per minuut, afgerond op €0,10. Het maximale dagtarief is van maandag t/m vrijdag €6,- en op zaterdag €7,50.

Op de wegen rondom het centrum van Veenendaal staan borden die u naar de diverse parkeerterreinen leiden ('P-Route').

Parkeervergunning aanvragen

Hier vindt u meer informatie over parkeervergunningen in Veenendaal. Er zijn verschillende vergunningen aan te vragen voor parkeren in Veenendaal, zoals een 1e, 2e en 3e Bewonersvergunning, maar ook een zakelijke parkeervergunning. Wanneer u gebruik maakt van parkeren op eigen terrein is het niet mogelijk om een bewonersparkeervergunning op straat aan te vragen. Wilt u een parkeervergunning aanvragen? Dit kan alleen digitaal. Ga naar het Digitaal Parkeerloket Veenendaal voor het aanvragen van uw parkeervergunning. U ziet dan voor welke parkeervergunningen u in aanmerking komt. Zie bijlage 1 en 2 van het Uitvoeringsbesluit uitgifte vergunningen Veenendaal 2018.

Beschikt u over een parkeerplaats op eigen terrein en wilt u een vergunning aanvragen voor een 2e auto? Dan vragen wij u vriendelijk om bij uw aanvraag beide kentekens op te geven.

Indien u geen toegang heeft tot het internet of problemen ondervindt met betrekking tot de aanvraag van een vergunning of ontheffing via de website, dan kunt u een afspraak maken bij de Parkeerservice aan de Wolweg 197 te Veenendaal.

Twee parkeerzones (A en B)

Er zijn twee zones in Veenendaal. Zone A is binnen de centrumring, zone B zijn enkele gebieden buiten de centrumring. Betaald parkeren geldt alleen in zone A en op het parkeerterrein naast een horecagelegenheid aan De Sterke Arm. Op het parkeerterrein voor het apparatementencomplex Rozenburgh, Schrijverspark 1-61d, geldt, geen betaald parkeren. Hier mogen alleen vergunninghouders parkeren. In zone B is alleen vergunninghouderparkeren van toepassing, met uitzondering van het parkeerterrein gelegen naast een restaurant. Hier geldt betaald parkeren.

Woont of werkt u binnen zone A of B en bent u van mening dat u recht heeft op een parkeervergunning? Dan kunt u naar het Digitaal Parkeerloket Veenendaal van P1. Daar vult u uw gegevens in en u ziet direct waar u recht op heeft. Bedrijven gevestigd in één van deze zones kunnen maximaal 3 vergunningen aanvragen. Onderstaand een kaartje met daarin de onderverdeling naar parkeerzone A en B. De tarieven voor straatparkeren in deze zones zijn te vinden onder het tabblad tarieven. 

Tarieven parkeervergunningen zone A en B per 1 januari 2021 
 

  Soort   Bedrag
  1e of enige bewonersparkeervergunning (zone A en B)   € 45,85 per jaar
  2e bewonersparkeervergunning (alleen zone A)    €100,20 per jaar
  3e bewonersparkeervergunning (alleen zone A)   €151,35 per jaar
  2e en 3e bewonersparkeervergunning (alleen zone B)   € 45,85 per jaar
  Bewoners "De Valk", alleen Duivenweide   € 1069,10 per jaar
  Bewoners "De Valk", alleen Duivenweide   € 106,90 per maand
  Zakelijke parkeervergunning jaar   € 1102,80 per jaar
  Zakelijke parkeervergunning maand   € 110,05 per maand
  Zakelijke parkeervergunning Theater jaar   € 472,00 per jaar
  Zakelijke parkeervergunning Theater maand   € 47,20 per maand
  Functionele parkeervergunning jaar   € 61,80 per jaar
  Functionele parkeervergunning maand   € 6,20 per maand
  Mantelzorgvergunning jaar    € 61,80 per jaar
  Mantelzorgvergunning maand   € 6,20 per maand
  Autodateparkeervergunning   € 61,80 per jaar
  Bezoekersvergunning (bezoek van bewoners alleen zone A, betaald parkeergebied)   € 1,04 per uur (betaaleenheid per minuut € 0,02 eurocent) Maximaal 200 uur per jaar per adres. 
  Bezoekersvergunning (bezoek van bewoners alleen zone B, vergunningengebied) 

  Gratis, berekening per minuut. Maximaal 500 uur per jaar  per adres.

  Mutaties (permanente kentekenwijziging) 

  Conform vigerende Legesverordening gratis via website Parkeerservice.


Parkeervergunning voor mantelzorgers

Ontvangt u mantelzorg? Dan kunt u een parkeervergunning voor mantelzorgers aanvragen. Bij de aanvraag verklaart u als zorgbehoevende - naar waarheid - dat u mantelzorg nodig heeft en ontvangt. U hoeft geen CIZ-verklaring of WMO-beschikking te overleggen. Wanneer u in het bezit bent van een parkeervergunning voor mantelzorgers, mag u vijf kentekens koppelen aan de vergunning. De mantelzorgers parkeren bij u en leggen vervolgens de vergunning goed zichtbaar achter de voorruit in de auto.

Let op: als u in het bezit bent van een parkeervergunning voor mantelzorg, mag u niet uw eigen kenteken koppelen aan de parkeervergunning voor mantelzorgers. U dient hiervoor een aparte bewonersvergunning aan te vragen. Daarnaast mag de mantelzorger niet in het bezit zijn van een bewonersvergunning voor de zone waarin de u (zorgbehoevende) woont. Indien de mantelzorger in het bezit is van een bewonersvergunning voor de zone waarin de u (zorgbehoevende) woont, moet van de bewonersvergunning gebruik worden gemaakt. 

Zowel de parkeervergunning voor mantelzorgers als bewonersvergunning kunt u aanvragen via het Digitaal Parkeerloket Veenendaal.

Digitale bezoekersregeling

Woont u in een gebied met betaald parkeren? Dan kunt u gebruik maken van de digitale bezoekersregeling, zodat uw bezoek met korting kan parkeren. U koopt vooraf parkeertegoed in. En als er bezoek komt, meldt u het kenteken van uw bezoek aan en af via de BezoekersApp. Dit kan met een computer, smartphone of tablet. Uw bezoek mag dan parkeren in het voor u geldende parkeergebied.

Aanvragen

De digitale bezoekerspas kunt u aanvragen via de webshop van P1. U hoeft niet zelf in het bezit te zijn van een auto. Ga naar de webshop om te kijken of u recht heeft op een digitale bezoekersregeling. U vult uw gegevens in en krijgt direct te zien of u er gebuik van kunt maken. Bent u een bewoner van zone B? Er mag met de bezoekersregeling voor zone B in alle B subzones geparkeerd worden.  

BezoekersApp gebruiken

Om uw bezoek aan te melden, gaat u naar de BezoekersApp. Dat kan met uw smartphone, tablet of computer. U kunt in de BezoekersApp uw saldo opwaarderen, uw parkeergeschiedenis bekijken en uw machtigingen beheren. Lees meer over het gebruik in de Gebruikershandleiding BezoekersApp; deze vindt u als bijlage in de BezoekersApp.

Tarieven

Voor het tarief, kijk bij "vergunningen". Elk jaar wordt uw saldo aangevuld tot het maximum aantal uur.

Hoe is de privacy geregeld?

Het kenteken van uw bezoek wordt niet bekend bij de gemeente of bij P1. Het komt tijdelijk in een landelijke database, het Nationaal Parkeer Register. Dit register wordt beheerd door Servicehuis Parkeer- en Verblijfsrechten. Na 13 weken worden de gegevens gewist. Een parkeercontroleur kan enkel controleren of een kenteken aangemeld is, niet door wie er betaald is. Meer informatie over privacy en de BezoekersApp kunt u vinden op: www.p1.nl/privacy.

Verhuizen / opzeggen

Gaat u verhuizen naar een ander gebied of heeft u de BezoekersApp om een andere reden niet meer nodig, dan moet u deze opzeggen via het Digitaal Parkeerloket. U krijgt dan het saldo terug. Dit geldt alleen voor zone A.

Wanneer u in Veenendaal woont en recht heeft op een gehandicaptenparkeerkaart, dan gebruikt u de Europese gehandicaptenparkeerkaart. Met deze kaart kunt u parkeren op algemene gehandicaptenparkeerplaatsen in alle landen van de Europese unie.

Waar mag u in Veenendaal parkeren?

In Veenendaal mag u op de volgende plaatsen parkeren met een geldige gehandicaptenparkeerkaart:

 • Op algemene gehandicaptenparkeerplaatsen;
 • Op plaatsen waar een parkeerverbod geldt. Tenzij er een algemene gehandicaptenparkeerplaats of andere toegankelijke parkeerplaats vrij is. Parkeert u in een parkeerverbod? Dan mag u hier maximaal 3 uur staan*;
 • Op een (woon)erf buiten de aangegeven parkeervakken. Ook hier mag u maximaal 3 uur parkeren*;
 • Langs een gele, onderbroken streep (maximaal 3 uur)*;
 • In het voetgangersgebied in het centrum, als de palen ('pollers') naar beneden zijn. U mag daar tot uiterlijk 13.00 uur parkeren;
 • Op plaatsen waar een parkeerschijf verplicht is. Voor u geldt dan geen maximale parkeertijd. Een parkeerschijf is bovendien niet verplicht;
 • Op parkeerplaatsen in het betaald parkeren-gebied zónder te betalen;
 • Op parkeerplaatsen in vergunninghouder-gebied.

* U geeft de aankomsttijd met de parkeerschijf aan.

Houd rekening met een aantal belangrijke punten

Als u gebruik maakt van een Europese gehandicaptenparkeerplaats, moet u rekening houden met een aantal belangrijke punten:

• Let erop dat u niet gevaarlijk of hinderlijk parkeert. Het overige verkeer mag niet belemmerd worden;
• Kijkt u goed of de gehandicaptenparkeerplaats waar u wenst te parkeren, niet voor een ander is gereserveerd.
   Dit herkent u aan het kentekenbordje bij de parkeerplaats;
• Laat uw gehandicaptenparkeerkaart niet onnodig achter uw voorruit liggen maar berg hem op;
• Gebruik altijd de originele kaart: maak geen gebruik van een kopie;
• Als u geen gehandicapte vervoert, kunt u geen gebruik maken van de passagierskaart;
• In parkeergarages en op parkeerterreinen zijn ook gereserveerde gehandicaptenparkeerplaatsen aanwezig;
• In parkeergarages en op parkeerterreinen moet wel parkeergeld betaald worden;
• Als u zelf niet rijdt, kunt u geen gebruik maken van de bestuurderskaart.

Bezwaar naheffingsaanslag

Heeft u een naheffingsaanslag (parkeerboete) gekregen die volgens u onterecht opgelegd is? U heeft dan de mogelijkheid een bezwaarschrift in te dienen. Ieder bezwaarschrift wordt door een onafhankelijke jurist beoordeeld, echter de aard van het bezwaarschrift bepaalt in hoge mate hoe groot de kans is dat uw bezwaarschrift gegrond verklaard wordt.

U kunt alleen een bezwaarschrift bij de gemeente indienen wanneer er sprake is van een naheffingsaanslag (feitcode 403a, 409a, 409b of 409c).
Indien u een bon heeft gekregen van de politie kunt u bezwaar aantekenen bij de Officier van Justitie. U dient dan te wachten met het indienen van een bezwaarschrift totdat u een brief van het CJIB heeft ontvangen. Hierop staat aangegeven hoe u een bezwaarschrift in kunt dienen.

 • U kunt online uw bezwaar indienen via ons Digitaal Loket. Klik op de link en de website begeleidt u makkelijk door het proces heen.
 • Bezwaarschrift per post versturen:
  Gemeente Veenendaal
  t.a.v. de heffingsambtenaar
  p/a Postbus 97812
  2509 GE Den Haag

Uw bezwaarschrift moet binnen  zes weken zijn gedateerd en binnen zeven weken op het kantoor van P1 zijn ontvangen. Bezwaarschriften die buiten deze termijn zijn ingediend, worden niet ontvankelijk verklaard.
Uw bezwaarschrift dient aan de volgende vormvereisten te voldoen en de volgende zaken te bevatten:

 • Uw naam, adres en de datum waarop u bezwaar maakt;
 • de reden(en) van uw bezwaar;
 • omschrijving van het besluit waartegen u bezwaar maakt met vermelding van het aanslagnummer en het kenteken;
 • eventuele bewijsstukken (parkeerkaartje);
 • U dient het bezwaarschrift te ondertekenen

Het indienen van een bezwaarschrift schort de betalingsverplichting niet op. Dit wil zeggen dat u binnen enkele weken nadat u de naheffingsaanslag op uw auto heeft aangetroffen een acceptgiro krijgt toegezonden en dat u deze binnen de daarvoor gestelde termijn moet betalen, ook als u bezwaar hebt ingediend.  Als uw bezwaar gegrond verklaard wordt, ontvangt u het door u betaalde bedrag terug.
Hieronder treft u een overzicht van veel genoemde redenen uit eerder ingediende bezwaarschriften aan. Indien uw reden voor bezwaar hierbij staat kunt u op deze reden doorklikken en krijgt u uitleg of uw bezwaarschrift kansrijk is en welke informatie u mee dient te sturen om uw gelijk aan te tonen.
De controleurs maken van iedere situatie waarin een bon is uitgeschreven foto’s, die door de jurist gezien kunnen worden.

Redenen bezwaarschiften:

Ik ben het niet eens met de opgelegde naheffingsaanslag want:

Ik had wel een kaartje maar dit is door de controleur niet gezien
In principe wordt een kaartje dat op het moment van de controle niet is gezien door de parkeercontroleur, maar achteraf door u wordt toegezonden, ongegrond verklaard. Het kaartje dient op het moment van de controle zichtbaar en leesbaar achter de voorruit van de auto te zijn aangebracht.
In geval de parkeercontroleur een niet controleerbaar parkeerkaartje heeft gezien en hiervan een aantekening heeft gemaakt, kan een achteraf getoond kaartje wel voldoende bewijs opleveren en kan uw bezwaarschrift gegrond worden verklaard. Indien de controleur feitcode 409c gebruikt heeft, is hier sprake van. U kunt dan contact opnemen met het Parkeerservicebureau.

Ik ben in het bezit van een gehandicaptenparkeerkaart
In Veenendaal mag door houders van een gehandicaptenparkeerkaart voor ten hoogste 3 uur worden geparkeerd als naast de gehandicaptenkaart ook een parkeerschijf op een van buiten duidelijk zichtbare plaats is aangebracht. Het heeft alleen zin om bezwaar in te dienen als u zowel uw gehandicaptenparkeerkaart als ook uw parkeerschijf zichtbaar in de auto had liggen. Dit moet op het moment van de controle door de parkeercontroleur zijn waargenomen.

Ik was aan het laden en lossen
De parkeercontroleur moet bij de controle kunnen constateren dat u aan het laden en/of lossen bent. Hij moet activiteiten kunnen waarnemen waaruit dit blijkt. Als de parkeercontroleur dit niet opmerkt, bent u in het algemeen niet aan het laden en/of lossen maar aan het parkeren. Het indienen van een bezwaar heeft dan geen zin.

In- of uitstappen van personen
Een auto mag even stilstaan zonder parkeerbelasting te voldoen om personen te laten in- of uitstappen. Onder in- en uitstappen wordt alleen het daadwerkelijk in- en uitstappen bedoeld. Het gedurende een korte tijd stilstaan, zonder dat de controleur ziet dat er iemand in- of uitstapt valt onder parkeren en niet onder het in- of uitstappen van personen. Hiervoor dient wel parkeerbelasting te worden betaald. Als de controleur geen mensen heeft zien in- of uitstappen heeft het geen zin om bezwaar in te dienen.

Ik was geld wisselen
Geld wisselen is geen reden om de naheffingsaanslag in te trekken. Een parkeerder dient gepast geld bij zich te hebben op het moment van parkeren. Bezwaar indienen heeft geen zin.

Ik was een kaartje aan het kopen
Slechts in een enkel geval heeft het zin om bezwaar in te dienen als u een naheffingsaanslag heeft ontvangen terwijl u bezig was om een kaartje te kopen. De parkeercontroleur controleert altijd of er personen bij de parkeerautomaat staan om een kaartje te kopen, voordat hij een naheffingsaanslag oplegt. Slechts in zeer bijzondere omstandigheden kan het gebeuren dat het kopen van een parkeerkaartje en het opleggen van de naheffingsaanslag elkaar kruisen.

Ik was maar even weg
Het heeft geen zin om bezwaar in te dienen als u maar even weg was en daarom geen parkeerbelasting hebt voldaan. Parkeerbelasting moet worden betaald bij aanvang van parkeren, ook als u maar enkele minuten parkeert.

Ik wist niet dat betaald moet worden
Bezwaarschriften waarin wordt aangegeven dat de parkeerder niet wist dat er betaald moest worden, worden niet gehonoreerd. De gemeente Veenendaal heeft in zijn parkeerbelastingverordening en aanwijzingsbesluit duidelijk aangegeven op welke plaatsen er parkeerbelasting moet worden voldaan. Dit is ook gepubliceerd. Bovendien staan er borden en parkeerautomaten waaruit kan worden opgemaakt dat parkeerbelasting moet worden voldaan.

Ik heb een ontheffing of vergunning
De controleur kan met zijn handterminal de ontheffingendatabase van de gemeente Veenendaal bevragen. Indien de controleur vaststelt dat de ontheffing niet (meer) geldig is, gaat hij over tot het opleggen van een naheffingsaanslag. De controleur controleert zowel de pas die in de auto ligt als het kenteken. Dit doet de controleur ook als er wel een geldige ontheffing is, maar deze niet geldig is in het gebied waar de auto geparkeerd stond. Een bezwaarschrift met betrekking tot een ontheffing wordt ongegrond verklaard tenzij u kunt aantonen dat uw ontheffing op het moment van aanslagoplegging wel geldig was.

Ik kon niet betalen want de automaat was defect
In principe wordt een bezwaarschrift waarin wordt aangegeven dat de automaat defect was, ongegrond verklaard. In de rechtspraak is bepaald dat indien een automaat defect is, bij een andere automaat betaald moet worden. Dit staat ook vermeld op de parkeerautomaat. Als bij een automaat zowel met muntgeld, als met de chipknip betaald kan worden en de chipknip functie is defect, moet met muntgeld worden betaald. Ook in een dergelijk geval heeft het geen zin om bezwaar in te dienen.

Ik heb een naheffingsaanslag gekregen maar ik ben niet in Veenendaal geweest.
Wanneer u aanvoert dat u op het aangegeven moment niet met het betreffende voertuig heeft geparkeerd  in Veenendaal moet u hiervan overtuigende bewijzen meesturen. Een parkeercontroleur noteert de gegevens van een auto in zijn handcomputer als hij een naheffingsaanslag oplegt. Deze gegevens worden gecontroleerd aan de hand van de gegevens die bekend zijn bij de RDW m.b.t. tot uw auto. Wanneer deze gegevens overeen komen is het aannemelijk dat u wel in Veenendaal bent geweest en heeft het meestal geen zin om een bezwaarschrift in te dienen. Het gaat in dit geval over de vraag of uw auto op de betreffende dag in Veenendaal geparkeerd heeft gestaan en niet of u zelf in Veenendaal bent geweest. Het kan zijn dat een ander uw auto heeft gebruikt.

Onze auto was verhuurd
Als u bij uw bezwaarschrift een geldig, ondertekend huurcontract kunt overleggen heeft het zin om bezwaar in te dienen. In de wet is bepaald dat indien een voor ten hoogste drie maanden aangegane huurovereenkomst wordt overgelegd waaruit blijkt wie ten tijde van het parkeren ingevolge deze overeenkomst de huurder van het voertuig was, de huurder wordt aangemerkt als degene die het voertuig heeft geparkeerd.

Ik ben het niet eens met de hoogte van het bedrag van de naheffingsaanslag
De hoogte van de naheffingsaanslag is gebaseerd op een artikel uit de gemeentewet.  Het bedrag van de naheffingsaanslag bestaat uit twee delen: de parkeerkosten berekend over de parkeerduur van een uur en de kosten die gemaakt worden ter zake van het opleggen van de naheffingsaanslag.  Het heeft geen zin om bezwaar te maken tegen de hoogte van de naheffingsaanslag.
 

Informatie aanvraag parkeerabonnementen Veenendaal

Voor het aanvragen van een abonnement in onze parkeergarages Arie van Hensbergen en Tricotage kunt u terecht bij het Parkeerservicebureau Veenendaal, Wolweg 197, 3901 TE  Veenendaal, telefoonnummer 0318-543 677.

Er zijn drie soorten abonnementen:

1) Bewonersabonnement:
(Voor het tarief, kijk bij "tarieven".) Bij de aanvraag hebben wij de volgende bescheiden nodig

 • Identiteitsbewijs
 • Tenaamstelling kenteken
 • Kopie huur/koopcontract

2) Bedrijvenabonnement:
(Voor het tarief, kijk bij "tarieven".) Bij de aanvraag hebben wij de volgende bescheiden nodig:

 • Identiteitsbewijs
 • Tenaamstelling kenteken
 • Kopie Kamer van Koophandel

3) Werknemersabonnement:
Dit abonnement kunt u aanvragen als u werkzaam bent bij een bedrijf dat gevestigd is binnen het betaald parkeren gebied van Veenendaal en u zelf buiten dit gebied woonachtig bent.

Er zijn 3 verschillende werknemersabonnementen verkrijgbaar:

 • Wekelijks, Flex 2 (2 dagen) en Flex 3 (3 dagen) 
 • Voor het tarief, kijk bij "tarieven".

Bij de aanvraag hebben wij de volgende bescheiden nodig:

 •  Identiteitsbewijs
 •  Tenaamstelling kenteken
 •  Werkgeversverklaring (of een ander document waaruit blijkt dat u bij het desbetreffende bedrijf in loondienst bent)

Maand parkeerabonnementen worden via een automatische incasso afgeschreven. Jaar parkeerabonnementen gaan op rekening.

Een kentekenwijziging ten aanzien van parkeervergunningen is gratis.

Aanvraag parkeervergunning

In Veenendaal is het mogelijk om een ontheffing voor het voetgangersgebied  aan te vragen via de webshop. Er zijn meestal (leges) kosten verschuldigd voor het aanvragen van de ontheffing. Deze kosten kunt u direct bij de aanvraag via iDeal betalen.

Legeskosten dienen ook betaald te worden indien de ontheffing niet wordt verstrekt, wij adviseren daarom om goed na te gaan of u daadwerkelijk in aanmerking komt voor een ontheffing.

U vind de complete Beleidsregels ontheffingen motorvoertuigen centrumgebied Veenendaal op de website van de overheid.

Hierin staan onder anderen de verschillende soorten ontheffingen die kunnen worden aangevraagd:

Permanente ontheffing voor bewoners en ondernemingen/instellingen in het centrumgebied

 1. Aan een bewoner van het centrumgebied met een parkeerplaats op eigen terrein en aan een onderneming/instelling die gevestigd is in het centrumgebied met een parkeerplaats op eigen terrein, kan een permanente ontheffing zonder tijdsduur beperking worden verstrekt.
 2. Aan een bewoner van het centrumgebied zonder parkeergelegenheid op eigen terrein met een rijbewijs kan een permanente ontheffing worden verleend voor het rijden met een motorvoertuig buiten winkeltijden.
 3. Aan een onderneming/instelling die gevestigd is in het centrumgebied zonder parkeergelegenheid op eigen terrein kan één permanente ontheffing worden verleend voor het rijden met een motorvoertuig buiten winkeltijden tot 2 uur na winkeltijden.

Permanente ontheffing voor huisartsen, het Rode kruis, verloskundigen en bewakingsdiensten

Aan huisartsen, het Rode Kruis, verloskundigen en bewakingsdiensten kan een permanente ontheffing zonder tijdsduurbeperking worden verleend voor het rijden met een motorvoertuig in het centrumgebied buiten de venstertijd in het kader van de uitoefening van het betreffende beroep.

Permanente ontheffing voor taxi´s

Aan een taxibedrijf kan een permanente ontheffing met een tijdsduurbeperking worden verleend voor het rijden met een motorvoertuig in het centrumgebied buiten de venstertijd voor het ophalen of wegbrengen van klanten uit resp. naar het centrumgebied buiten de venstertijd.

Permanente ontheffing voor gehandicapten

 1. Aan een houder van een gehandicaptenparkeerkaart kan een permanente ontheffing, al dan niet met een tijdsduurbeperking, worden verleend voor het rijden met een motorvoertuig of snorfiets in het centrumgebied buiten de venstertijd mits aangetoond is dat het bezoeken van het centrumgebied met een motorvoertuig of snorfiets niet binnen de venstertijd kan plaats vinden.
 2. De ontheffing moet duidelijk leesbaar achter de voorruit van het motorvoertuig aanwezig zijn.
 3. Voor gehandicapten die met een snorfiets rijden, geldt dat zij de ontheffing op eerste vordering van de in artikel 159 Wegenverkeerswet 1994 bedoelde personen behoorlijk ter inzage afgeven.

Permanente ontheffing voor ondernemingen/instellingen die afval inzamelen of werkzaamheden verrichten voor het beheer van de openbare ruimte

Aan een bedrijf dat is belast met:

 1. het inzamelen van afval;
 2. het beheer en het onderhoud van de openbare ruimte, kan een permanente ontheffing met een tijdsduurbeperking worden verleend voor het rijden met een motorvoertuig in het centrumgebied buiten venstertijd ten behoeve van werkzaamheden, mits aangetoond is dat die inzameling of werkzaamheden niet binnen de venstertijd kunnen worden verricht .

Permanente ontheffing voor beroepsvervoerders/leveranciers van producten, niet zijnde vers- en waarde producten

Aan een beroepsvervoerder/leverancier kan een permanente ontheffing worden verleend voor het rijden met een motorvoertuig en het laden en lossen in het centrumgebied op maandag van 13.00 uur tot 14.00 uur, mits aangetoond is dat:

 • de bevoorrading ten behoeve van het doelmatig inzetten van het voertuig in relatie tot de afgeleverde goederen deels/geheel buiten de venstertijd moet plaatsvinden;
 • het motorvoertuig of het samenstel van voertuigen een maximale lengte van 12 meter heeft.

Permanente ontheffing voor beroepsvervoerders/leveranciers van versproducten en waardeproducten

Aan een beroepsvervoerder/leverancier van versproducten en waardeproducten kan een permanente ontheffing zonder tijdsduurbeperking worden verleend voor het rijden met een motorvoertuig en het laden en lossen in het centrumgebied buiten de venstertijd mits aangetoond is dat de bevoorradingsactiviteit noodzakelijkerwijs niet anders dan buiten de venstertijd kan worden verricht. Voor het vervoer van versproducten is alleen voor de aanvoer van versproducten een ontheffing mogelijk.

Permanente ontheffing voor de ambulante handel, niet zijnde de warenmarkt

Aan een ondernemer van ambulante handel, niet zijnde de warenmarkt, kan een permanente ontheffing met een tijdsduurbeperking worden verleend voor het rijden in het centrumgebied.

Permanente ontheffing voor de ambulante handel, zijnde de warenmarkt

Aan een ondernemer van ambulante handel, niet zijnde de warenmarkt, kan een permanente ontheffing worden verleend voor het in- en uitrijden van het centrumgebied met een motorvoertuig op dinsdag van 7.00 uur tot 9.00 uur en van 13.00 uur tot 14.00 uur en op zaterdag van 7.00 uur tot 9.00 uur en van 17.00 uur tot 18.00 uur.

Incidentele ontheffing voor nader vermelde categorieën

Een incidentele ontheffing met een tijdsduurbeperking voor het rijden in het centrumgebied met een motorvoertuig buiten de venstertijd kan worden verleend aan:

 1. een bouw-, installatie- en reparatiebedrijf;
 2. een uitvaartondernemer met maximaal vijf volgauto’s;
 3. een bruidsauto met maximaal vijf volgauto’s;
 4. een anoniem waardetransport;
 5. een geldtransport;
 6. een evenemententransport;
 7. een schoonmaakbedrijf;
 8. een storingsdienst;
 9. een verhuisbedrijf;
 10. een bewoner van het centrumgebied voor het door hem zelf uitvoeren van een verhuizing naar zijn eigen woonadres;
 11. een zendwagen van radio en tv;
 12. en hiermee gelijk te stellen gevallen.

Incidentele ontheffing bij alarmopvolging

Aan een onderneming/instelling die een alarmmelding heeft ontvangen, wordt buiten de winkeltijden toegang verleend via kentekenherkenning in combinatie met het bellen van een daartoe bestemd telefoonnummer.

Parkeren in het centrumgebied

Het college kan een ontheffing als bedoeld in bovenstaande voor zover de aanvrager valt onder beroepsvervoerders/leveranciers van waardeproducten, uitbreiden met een ontheffing voor het parkeren in het centrumgebied indien de aanvrager aantoont dat:

 1. de nabijheid van het motorvoertuig noodzakelijk is;
 2. in redelijkheid niet kan worden verlangd, dat de in het voertuig aanwezige materialen en/of gereedschappen worden uitgeladen.

Wanneer u in de gemeente Veenendaal een naheffingsaanslag is opgelegd, kunt u deze op drie manieren betalen:

 1. Digitaal Loket (binnen 7 werkdagen)
 2. Balie (binnen 7 werkdagen)
 3. Invordering
 • Online kunt u betalen vanaf 1 dag tot 7 dagen na oplegging van de naheffingsaanslag. Dit kan gemakkelijk met iDEAL via het Digitaal Loket. Wanneer u tijdig betaald ontvangt u geen factuur van het invorderingskantoor.
 • Bij het Parkeerservicebureau aan de Wolweg 197 kunt u per pin betalen. Wij zijn geopend van maandag t/m vrijdag 9:00-14:00.
 • Wanneer u niet op één van de bovenstaande wijzen uw naheffing betaalt binnen 7 dagen, ontvangt de kentekenhouder van het voertuig binnen 2 tot 3 weken een brief met een duplicaat naheffingsaanslag en de factuur van het kantoor dat namens de gemeente Veenendaal zorgt voor de invordering van de naheffing: Tobias Fiscaal.

Voor duplicaten van naheffingen of andere incassovraagstukken kunt u contact opnemen met:
 
Tobias Beheer BV
Postbus 96
3940 AB Doorn
0343-431079
www.tobias-beheer.nl

Aankondigingen van Beschikking (de zogenaamde Mulderfeiten) kunt u niet bij ons betalen. Deze worden geïncasseerd door het Centraal Justitieel Incasso Bureau. Bovenaan op de bon welke u achter uw voorruit heeft ontvangen staat dan: Aankondiging van Beschikking.
 

Delen

P1 is een landelijk opererend parkeerbedrijf dat al decennia lang parkeervoorzieningen beheert. Wij bieden hoogwaardige en gebruiksvriendelijke parkeeroplossingen. Dit doen wij voor zowel on street als off street locaties.

©2015 - P1 Disclaimer Privacy Contact